Psihologii spun că viaţa noastră este o rezultantă a trei dimensiuni:
a) codul genetic;
b) conjunctura;
c) propriile acţiuni.
Care este ponderea acestora? Ce şi cât ţine doar de noi?
a) Genele determină experienţele pe care le avem sau pe care le căutăm în viaţă. Din fericire, atunci când e nevoie, voinţa ne conferă posibilitatea de ne abate, într-o anumită măsură, de la cadrul stabilit ereditar – (Lykken, 2000).
b) Conjunctura, poate în mod surprinzător pentru unii, are însă cea mai mică influenţă dintre toate trei.
Articolul lui Kennon M. Sheldon şi Sonja Lyubomirsky aduce ca exemplu o paralelă între câştigătorul loteriei şi victima unei recente paralizii. După un an de la eveniment nici unul dintre ei nu era atât de fericit/ nefericit cum ne-am fi aşteptat. Asta pentru că oamenii se adaptează, iar cu cât trece mai mult timp, cu atât influenţa acelei întâmplări asupra stării de spirit scade.
c) Rezultatul acțiunilor proprii: alegând obiective cu semnificație și importanță, urmărind îndeplinirea lor și bucurându-ne de succes intrăm într-un sistem care se auto-alimentează. Practic, viața noastră devine mai bună pentru că realizăm lucruri care ne sunt valoroase. E singurul mod prin care viața se desfășoară în dinamica impusă de ritmul nostru. Viitorul devine o consecință a deciziilor noastre, nu a unor factori externi care altfel, în lipsa unei implicări conștiente, ne transformă în spectatori ai unor succese întâmplătoare, sau în victime fără perspective.
În ce măsură contează cele trei ingrediente amintite anterior în marea bucătărie personală? Pentru rețete gustoase, procentajul este următorul:
În ce măsură contează cele trei ingrediente amintite anterior în marea bucătărie personală? Pentru rețete gustoase, procentajul este următorul:
a) codul genetic – 50%
b) conjunctura – 10%;
c) rezultatul propriilor acţiuni 40%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu